söndag 28 juli 2013

Fålhagens olika stadsdelar blev en stadsdel


På bilden ser ni en underbar sommarstad i Finland. Borgå heter staden och är Finlands näst äldsta, bara Åbo är äldre. Där diskuterar huruvida man ska slå ihop min hemkommun med Borgå eller inte. Få saker väcker lika starka känslor än att bestämma om ändringar i kommungränser. Samma sak kan det bli om man slår ihop stadsdelar. 

Nuvarande Fålhagen är en sammanslagning av tre olika stadsdelar (kanske ännu fler om man backar bandet längre bak i tiden). Jag tycker att nuvarande Fålhagen är en lagomstor stadsdel. Med drygt 6000 invånare blir det rörelse i stadsdelen men det kan även vara väldigt lugnt. Testa ta en promenad runt Fålhagen en söndag eftermiddag så märker du hur underbart lugnt det är. 

Varför är det viktigt att stadsdelar alltid heter som de alltid gjort? Jo, man kan säga vad man vill men nog har folk, människor, vi alla, vetat vilka stadsdelar som är bra att bo i och vilka man helst vill undvika. Så snacket om att bostadssegrationen skulle vara ett nytt fenomen är inte så sanningsenligt. Det roliga är att bostadsområdena kan ändra sin karaktär, så som det blivit i Fålhagen där bostadspriserna höjts väldigt mycket under en längre tid. 


Här är ett äldre inlägg om gränserna för de olika områden inom Fålhagen och källan till gränsdragningen. Vill du veta vilken äldre del av Fålhagen du bor på så kolla här: 

Man kan naturligtvis diskutera vilket års gränser och definitioner man ska använda men själv brukar jag inkludera allt innanför Vaksalagatan, Tycho Hedén, Fålhagsleden, Strandbodkilen och järnvägen till Fålhagen. Det är enklast så.  

0 kommentarer:

Skicka en kommentar